Στείρωση
Τα ζώα μας και η στείρωση
Από την κτηνίατρο Ελένη Μπουρδάκου
Τι είναι η στείρωση του ζώου μας;
Η στείρωση είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών στα θηλυκά ζώα και των όρχεων στα αρσενικά και γίνεται από τον κτηνίατρο.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για την υγεία του ζώου μου μετά τη στείρωση;
Στα θηλυκά ζώα προλαμβάνονται παθολογικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος των μαστών και των ωοθηκών και η πυομήτρα.
-Ο καρκίνος των μαστών εμφανίζεται συχνά σε αστείρωτα θηλυκά ζώα. Μπορεί να κάνει μεταστάσεις πριν ακόμα τον αντιληφθούμε σε άλλα όργανα και μπορεί να απολήξει μοιραία για το ζώο μας ασθένεια.
Ένας σκύλος που στειρώνεται πριν τον πρώτο οίστρο, έχει πρακτικά μηδενική πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο στους μαστούς.
Η στείρωση μετά τον πρώτο οίστρο, ανεβάζει την πιθανότητα στο 7%, ενώ μετά τον τρίτο οίστρο φτάνει στο 25%!!
Το ποσοστό αυξάνεται κατά πολύ από 'κει κι έπειτα.
-Η πυομήτρα είναι μια παθολογική κατάσταση, επίσης πολύ επικίνδυνη για τη ζωή του ζώου μας. Συνήθως εμφανίζεται σε θηλυκούς σκύλους μέσης ηλικίας, 4-6 εβδομάδες μετά τον οίστρο, εάν αυτοί δε γονιμοποιηθούν.
Η μήτρα γεμίζει με πύο και βακτήρια που παράγουν τοξίνες, που περνούν στο αίμα του ζώου και νεκρώνουν το τοίχωμα της μήτρας. Το ζώο τοξινώνεται, ανεβάζει πυρετό και κινδυνεύει η ζωή του, αν δεν προσκομιστεί άμεσα στον κτηνίατρο για να κάνει επείγουσα χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών.
Στα αρσενικά ζώα προλαμβάνονται παθολογικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος των όρχεων και των πρωκτικών αδένων και μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και περινεϊκών κήλεων, καταστάσεις δύσκολες που απαιτούν χειρουργική επέμβαση από τον κτηνίατρο.
Για ποιους άλλους λόγους είναι προτιμότερο να στειρώνουμε τα ζώα μας;
-Ένας σκύλος μπορεί να γεννήσει ακόμα και 10 ή και παραπάνω κουταβάκια κάθε φορά που μένει έγκυος. Γι΄ αυτά τα ζωάκια θα πρέπει να βρούμε σπίτια, που να τα θέλουν και να τα φροντίζουν. Αν το πολλαπλασιάσουμε επί 2 φορές το χρόνο, θα πρέπει να βρούμε ως και 20 ή και παραπάνω σπίτια που να θέλουν ένα ζωάκι. Αν τώρα σκεφτούμε, πως κι αυτά τα νέα ζώα θα γίνουν με τη σειρά τους γονείς, καταλαβαίνουμε, πως ο αριθμός των ζώων αυξάνεται γεωμετρικά.
Δυστυχώς πολλά από αυτά τα ζώα καταλήγουν αδέσποτα και το πρόβλημα γίνεται όλο και μεγαλύτερο.
Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τις γάτες.
-Ένας θηλυκός σκύλος έχει οίστρο κάθε 6-8 μήνες. Κατά τη διάρκεια του οίστρου είναι δύσκολο να κρατήσουμε μακριά τους αρσενικούς μνηστήρες, ενώ αν το ζώο μας ζει μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να αποχαιρετήσουμε και τα λευκά χαλιά μας, που δύσκολα θα μπορέσουμε να κρατήσουμε καθαρά από τις σταγόνες αίματος, που θα αφήνει το ζώο μας στο πέρασμά του.
-Κατά την περίοδο του οίστρου μια γάτα που την έχουμε σε διαμέρισμα, μπορεί να γίνει πολύ θορυβώδης και πολύ ενοχλητική γιατί αναζητά ταίρι. Τα αρσενικά γατιά ιδίως στην περίοδο των οίστρων (που στην Ελλάδα τοποθετείται από τις αρχές Μάρτη ως τον Οκτώβρη) συνηθίζουν να ψεκάζουν με ούρα το χώρο διαβίωσης τους.
Τα προβλήματα αυτά επιλύνονται πολύ απλά στειρώνοντας το ζώο μας.
Τι αλλαγές συμπεριφοράς να περιμένω μετά τη στείρωση του ζώου μου;
-Αλλαγές παρατηρούνται στη συμπεριφορά των αρσενικών σκύλων.
Η επιθετικότητα προς άλλους αρσενικούς μειώνεται στο 60% των ζώων.
Το "σημάδεμα" με ούρα εξαλείφεται σε ποσοστό 50% των σκύλων που στειρώνονται.
Το 90% των στειρωμένων αρσενικών, χάνει την τάση για περιπλάνηση προς αναζήτηση θηλυκών σε οίστρο.
Σε ποσοστό 70% εξαλείφεται και η προσπάθεια "εκτόνωσης" τους στα πόδια των ανθρώπων ή σε άλλα αντικείμενα, όπως λούτρινα κουκλάκια.
Η φιλική συμπεριφορά, η διάθεση για παιχνίδι και η κοινωνική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο δεν αλλάζουν.
-Αλλαγές στη συμπεριφορά των θηλυκών σκύλων δεν παρατηρούμε.
-Στα αρσενικά γατιά με τη στείρωση αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του "ψεκάσματος" του χώρου, μειώνεται η επιθετικότητα τους και γίνονται πιο ευάγωγα.
-Οι γάτες πλέον, αφού δεν παρουσιάζουν οίστρους δε δημιουργούν προβλήματα κατά την περίοδο ζευγαρώματος.
Τι ακριβώς γίνεται κατά τη οτείρωση;
Όλες οι επεμβάσεις στείρωσης γίνονται υπό γενική αναισθησία .
-Στα θηλυκά ζώα, γίνεται μια μικρή τομή στην κοιλιά του ζώου, μέσω της οποίας έχουμε πρόσβαση στη μήτρα και στις ωοθήκες. Οι σύνδεσμοι και τα αγγεία που κρατούν τη μήτρα και τις ωοθήκες ράβονται με ράμματα κι έπειτα αποκόπτονται. Αφαιρείται όλη η μήτρα μαζί με τις ωοθήκες. Ελέγχεται έπειτα η κοιλιά για την ύπαρξη τυχόν αιμορραγιών και μετά τοποθετούνται ράμματα για το κλείσιμο της τομής και του δέρματος.
-Στα αρσενικά ζώα, γίνεται μια μικρή τομή στο δέρμα πάνω από τους όρχεις στο γάτο και λίγο πιο μπροστά από αυτούς στο σκύλο. Τοποθετούνται ράμματα στα αγγεία, αφαιρούνται οι όρχεις και μετά κλείνεται η τομή.
Τι φροντίδα χρειάζεται το ζώο μου αφού γυρίσουμε σπίτι;
Η τομή μπορεί να είναι λίγο κόκκινη ή και να εμφανιστεί και ελαφρά οιδηματική.
Πρέπει να προσέχουμε για την τυχόν εμφάνιση μόλυνσης ή αιμορραγίας από την τομή. Το ζώο το έχει ήδη καλύψει ο κτηνίατρος με αντιβίωση, ενώ μπορεί να δώσει και κάποια παυσίπονα στα θηλυκά σκυλιά, ειδικά για ζώα.
Συστήνεται τις επόμενες ημέρες να αποφευχθεί η έντονη άσκηση του ζώου ή και το ανέβασμα ή κατέβασμα σε σκάλες.
Σε ποια ηλικία μπορεί να γίνει η επέμβαση;
Η στείρωση ενός ζώου μπορεί να γίνει από τους 6 μήνες και μετά.
Θα παχύνει το ζώο μου μετά τη στείρωση;
Συνήθως τα ζώα μετά την στείρωση έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο φαγητό και γι’ αυτό το λόγο να αυξάνεται το βάρος τους. Αν ελέγξουμε την ποσότητα του φαγητού του, δεν τρώει υπερβολικά και του παρέχεται η ευκαιρία για άσκηση, τότε το ζώο δεν παίρνει επιπλέον κιλά. Αν χρειαστεί υπάρχουν ειδικές τροφές για στειρωμένα ζώα, που βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους του ζώου.
Ξέρατε ότι......;
Η στείρωση δεν είναι μόνο για σκύλους και γάτες. Με τις ίδιες ωφέλειες για την υγεία του ζώου, μπορούμε να κάνουμε την επέμβαση και σε κουνέλια, ferrets και άλλα ζωάκια.
Αν όλοι στειρώναμε τα ζώα μας, το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα δε θα υπήρχε. Χιλιάδες ζώα στον κόσμο θανατώνονται, επειδή δε μπορεί να βρεθεί μια οικογένεια να τα αγαπήσει.
Η έγκαιρη στείρωση του ζώου σας, μπορεί να του εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή!
Δείξτε την αγάπη σας έμπρακτα!
Ελένη Μπουρδάκου
Κτηνίατρος