Τώρα τη συμβίωσή μας με τον Oscar είναι απόλαυση

Δεν είχα φανταστεί έτσι τη σχέση μου με το Oscar, είναι πολύ καλύτερη

Γράφει ο Βασίλης Ζαχαρόπουλος

Πριν από ένα χρόνο περίπου ήρθε στην οικογένειά μας ο Oscar. Λέω στην οικογένειά μας γιατί εξ αρχής είχα αποφασίσει. ότι δε θέλω ένα σκύλο που να ζει απομονωμένος, παρατημένος και δεμένος στην αυλή, αλλά μαζί μας σαν ισότιμο μέλος.

Όντας άπειρος με κατοικίδια και πολύ περισσότερο με σκύλους, πίστευα ότι ήταν καλύτερα να αποκτήσω ένα κουτάβι για να έχω τη δυνατότητα να το μάθω. όπως εγώ θεωρούσα πιο σωστό.

Έτσι λοιπόν στις 5 Φεβρουαρίου 2013 ήρθε στο σπίτι ένα κουταβάκι 25 ημερών, το πιο ζωηρό από τα έξι αδερφάκια του.
Τον πρώτο καιρό τα πράγματα κυλούσαν καλά. Ωστόσο εξαιτίας της άγνοιάς μας του ενισχύαμε συμπεριφορές. που μεγαλώνοντας άρχισαν να γίνονται ενοχλητικές. Πολλές φορές φτάσαμε σε αδιέξοδες καταστάσεις και όσο κι αν δοκιμάσαμε συμβουλές από γνωστούς που έχουν σκυλιά και είναι δοκιμασμένες και έχουν αποτέλεσμα, π.χ μάλωμα υψώνοντας τη φωνή, φόβισέ το, σπάσε του τον τσαμπουκά ….. δεν είχαν αποτέλεσμα.
Όσο κι αν εγώ έκανα υπομονή με προβληματικές συμπεριφορές του Oscar, τα άλλα μέλη της οικογένειας δυσανασχετούσαν.

Έχοντας ακούσει για τη «θετική εκπαίδευση σκύλων» έκανα μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και έτσι βρήκα την Ελένη.
Η θετική εκπαίδευση μας βοήθησε σε τρία επίπεδα :
i. Έμαθε ο σκύλος κάποιες βασικές εντολές.
ii. Διορθώσαμε αρνητικές συμπεριφορές.
iii. Μέσα από όλη τη διαδικασία της εκπαίδευσης χτίσαμε με τον Oscar μια σχέση εμπιστοσύνης κι ένα ισχυρό δέσιμο.

Πιο συγκεκριμένα, είναι χρήσιμο στην καθημερινότητα του ο σκύλος να γνωρίζει κάποιες εντολές με πιο σημαντικές, όπως λέει η Ελένη, το «ΕΛΑ» και το «ΆΣΤΟ».
Είχαμε "καταφέρει" για παράδειγμα, να μας αγνοεί ο σκύλος κάθε φορά που τον καλούσαμε να έρθει κοντά μας. Πλέον, μετά από δουλειά και θέληση καταφέραμε να μη μας αγνοεί και να έρχεται με χαρά σε κάθε κάλεσμά μας. Δεν ήταν εύκολο, γιατί είχε πάψει να μας εμπιστεύεται, το πετύχαμε όμως.
Κατακτήσαμε ακόμα σε μεγάλο βαθμό να αφήνει πράγματα, που μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για αυτόν, όπως ένα κόκαλο που θα έβρισκε στη βόλτα.

Όσον αφορά τις αρνητικές συμπεριφορές, που από άγνοια δική μας του τις ενισχύαμε καθημερινά, είχαμε πολύ δρόμο καθώς έπρεπε για παράδειγμα κάθε φορά που έρχονται φίλοι, συγγενείς και επισκέπτες στο σπίτι ο σκύλος να μην πηδάει πάνω τους.
Πολλές φορές δεν μας άφηνε να φάμε ήρεμα στο τραπέζι, με αποτέλεσμα να τον βγάζουμε έξω ή να απομονώνεται σε άλλο χώρο του σπιτιού.
Επιπρόσθετα, όντας ένας σκύλος που δεν συμπαθεί πολύ το νερό, έπρεπε με ευχάριστο τρόπο να εξοικειωθεί με το νερό, ώστε το μπάνιο να μην είναι μια κόλαση και για αυτόν και γι εμάς. Γιατί είναι εύκολο το μπάνιο να γίνει με το σκύλο δεμένο, με ένα φίμωτρο στο στόμα και να τον κρατούν δυο άτομα για να κάνει μπάνιο. Αυτό όμως δικαιολογημένα θα τον έκανε επιθετικό κάθε φορά που θα επιχειρούσαμε κάτι τέτοιο.

Όλα αυτά και άλλες προβληματικές συμπεριφορές, καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε με ευχάριστο τρόπο και για εμάς, αλλά κυρίως για τον ίδιο το σκύλο και μάλιστα στο χώρο και το περιβάλλον που ζει. Στην πορεία κατάλαβα πόσο σημαντικό ήταν η εκπαίδευση να λάβει χώρα στο σπίτι μας και μετά σε ουδέτερους χώρους.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να αναφέρω ότι τώρα που έχει περάσει αρκετός καιρός από το τελευταίο μας μάθημα, διαπιστώνω ότι όλη αυτή η διαδρομή είχε σαν αποτέλεσμα ο Oscar να δεθεί ψυχικά μαζί μας και να συμβιώνουμε αρμονικά. Έχοντας ενεργό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδρομή, εκπαιδευτήκαμε κι εμείς μαζί του και πλέον μπορούμε με σωστό τρόπο να διαχειριστούμε ένα πιθανό πρόβλημα που θα παρουσιαστεί στην πορεία.
Ταυτόχρονα διαμόρφωσε ένα χαρακτήρα και μια προσωπικότητα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Δε λέω ότι έχω τον τέλειο σκύλο ή τον σκύλο στρατιώτη, αλλά συμβιώνουμε αρμονικά και ο Oscar είναι ένας σκύλος φιλικός με τα άλλα σκυλιά και παιχνιδιάρης και χαδιάρης μέχρι τελικής πτώσεως. Δεν είχα φανταστεί έτσι τη σχέση μου με το Oscar όταν τον απέκτησα, είναι πολύ καλύτερη!

Τέλος, οφείλω να ευχαριστήσω την Ελένη για την πολύτιμη βοήθειά της. Ήταν και ξέρω, ότι θα είναι δίπλα μας όποτε τη χρειαστούμε.
Την ευχαριστούμε επίσης, γιατί η δική της αγάπη για τα ζώα, δίδαξε κι εμάς και μας έκανε λίγο πιο ευαισθητοποιημένους απέναντι σε όσες ψυχές είναι στο δρόμο.
Κυρίως την ευχαριστούμε θερμά, γιατί έκανε απόλαυση τη συμβίωσή μας με τον Oscar.

Βασίλης Ζαχαρόπουλος

Κατηγορία: 
Σκύλος: