Φερθείτε με δικαιοσύνη στο σκύλο σας και δε θα χάσετε

Φερθείτε με δικαιοσύνη στο σκύλο σας και δε θα χάσετε

Κάποιες από τις συμπεριφορές του σκύλου είναι ενστικτώδεις, όπως το δάγκωμα, το κυνήγι, το γαύγισμα, οπότε, κάθε τέτοια συμπεριφορά, είναι απόλυτα φυσιολογική γι΄ αυτόν!
Αντιδρά με βάσει τα ένστικτά του και φυσικά δε γνωρίζει, ότι κάνει κάποιο λάθος!

Όταν συμβαίνει όμως μία απ' αυτές τις συμπεριφορές, (π.χ. δάγκωμα για παιχνίδι) κάποιες φορές δημιουργεί προβλήματα σε εμάς. Γι΄ αυτό και πρέπει, εμείς να του μάθουμε-δείξουμε, πως δεν είναι αποδεκτό και πως να μην το κάνει!

Σε καμία περίπτωση δε κλωτσάμε, δε χτυπάμε, δεν τραβάμε, δεν σπρώχνουμε, δεν τιμωρούμε με κανένα τρόπο το σκύλο!
Αυτοί είναι πολύ άσχημοι τρόποι για να του διδάξουμε, ποιο είναι το σωστό, για εμάς! Ο σκύλος θα μάθει να μας φοβάται και θα κάνουμε κακό στον ψυχισμό του,
δημιουργώντας έτσι, ένα φοβικό σκύλο απέναντι σε ανθρώπους γενικότερα!
Ούτε του φωνάζουμε, ούτε του μιλάμε, ούτε κάνουμε καμία κίνηση, γιατί έτσι κερδίζει την προσοχή μας και θα το επαναλαμβάνει συνεχώς!

Σωστό θα είναι, να μένουμε ακίνητοι και να τον αφήνουμε να ηρεμήσει, χρησιμοποιώντας και κάποιες τεχνικές κατανοητές και φιλικές προς το σκύλο.
Όταν συμβεί αυτό, μπορούμε να τον επαινούμε-επιβραβεύουμε και να το επαναλαμβάνουμε, κάθε φορά που ο σκύλος θα είναι ήρεμος δίπλα μας ή όταν σταματήσει να κάνει τη συμπεριφορά!
Με αυτό τον τρόπο, ενισχύουμε τη συμπεριφορά που εμείς θέλουμε (π.χ. να μη δαγκώνει) και ο σκύλος καταλαβαίνει, ότι αυτό είναι κάτι καλό!
Σιγά-σιγά θα καταλάβει, ότι είναι πιο «συμφέρον» γι΄ αυτόν, μαθαίνει να είναι ήρεμος δίπλα μας και θα το κάνει ευχάριστα και πρόθυμα!
Έτσι, μπορεί να μάθει, όποια συμπεριφορά εμείς θελήσουμε και θα το κάνει πάντα με χαρά!

Αυτό που έχει σημασία να κατανοήσουμε είναι, ότι δεν είναι ένας ανυπάκουος, ζαβολιάρης, «κακός» σκύλος!
Είναι ένα ζώο, που λειτουργεί με βάση τα ένστικτά του, δεν έχει την ανθρώπινη λογική, δεν γνωρίζει τους ανθρώπινους κανόνες και δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα μας!
Οι σκύλοι επικοινωνούν πολύ καλύτερα με τη γλώσσα σώματος και έχουν δικούς τους κώδικες επικοινωνίας.

Εμείς λοιπόν, που τον αγαπάμε και ξέρουμε τι θέλουμε να κάνει, πρέπει να του το διδάξουμε με αγάπη, υπομονή και πάνω απ΄ όλα με θετικό τρόπο!

Ο θετικός τρόπος μάθησης, είναι ο πιο δίκαιος και σωστός τρόπος για το σκύλο, αλλά και ο πιο ευχάριστος για δάσκαλο και μαθητή!

Ελένη Κασπίρη

Σκύλος: