Τα αδέσποτα δεν φυτρώνουν

Τα αδέσποτα δεν φυτρώνουν

Συνέντευξη στην Ανθή Ροδοπούλου

Δημοσιεύθηκε στις 29/8/2021 στην Εφημερίδα Πελοπόνησσο
και στο Pelop. gr
https://pelop.gr/ta-adespota-den-fytronoun/?amp=1

«Καθημερινά, ζωάκια γίνονται για κάποιους ξαφνικά βάρος γιατί έχουν κι αυτά κάποιες ανάγκες και δεν είναι παιχνίδια κι έτσι εγκαταλείπονται. Οι λύσεις; Παιδεία, Αυστηροποίηση – Αλλαγή του νόμου, Καλλιέργεια με κάθε τρόπο κουλτούρας σεβασμού προς κάθε διαφορετική ύπαρξη».

Η Ελένη Κασπίρη, μας ανοίγει την καρδιά της για να «ξεδιπλώσει» τόσο το όραμά της περιγράφοντας τη σχέση της με τα ζώα και τη χρησιμότητα του εθελοντισμού όσο και για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας με τα αδέσποτα συνεχίζοντας απτόητη, δυναμική και με ευαισθησία.

Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τα φιλοζωικά δρώμενα και η δραστηριοποίησή σας στον χώρο αυτό ήταν αποτέλεσμα κάποιου συγκεκριμένου γεγονότος;

Η περίθαλψη δύο μικρών τετράποδων, αδέσποτων και ανήμπορων του γάτου Οσκαρ που βρήκα πεταμένο μέσα στα σκουπίδια και της σκυλίτσας Κανέλας που μάζεψα από τον δρόμο. Τα πήρα σπίτι μου και τα έσωσα από βέβαιο θάνατο. Από εκεί και μετά ήταν μονόδρομος για μένα, που έτσι κι αλλιώς από παιδάκι είχα μια ιδιαίτερη ευαισθησία προς κάθε αδύναμο, ανυπεράσπιστο και πονεμένο πλάσμα.

Ποια νομίζετε ότι είναι σήμερα η κατάσταση στη χώρα με τα αδέσποτα και κυρίως με ζώα που είναι επιθετικά λόγω της κακοποίησής τους από τους ανθρώπους;

Η κακοποίηση και η κακομεταχείριση καλά κρατούν δυστυχώς, γιατί η νοοτροπία κάποιων «σκύλος είναι» (κατώτερο ον για πολλούς), η έλλειψη γνώσης και παιδείας, αλλά και η παραπληροφόρηση, έχουν ως αποτέλεσμα πολλές φορές την άσχημη συμπεριφορά των ανθρώπων. Η συμπεριφορά των σκύλων που ακολουθεί (επιθετική) εγώ θα την έλεγα άμυνα, είναι η φυσιολογική συνέπεια για να προστατέψουν τον εαυτό τους.

Πού εντοπίζεται η αδυναμία στο να λυθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα; Εχετε προτάσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα;

Η αδυναμία είναι ακριβώς ότι καμία κυβέρνηση και ποτέ δεν φρόντισε να αντιμετωπίσει τη ρίζα του προβλήματος. Τα ζωάκια χωρίς σπίτι (αδέσποτα) δεν φυτρώνουν. Σαφώς προέρχονται από κακές και εγκληματικές πρακτικές ανθρώπων. Καθημερινά γέννες ολόκληρες ζώων που ζουν σε σπίτια εγκαταλείπονται ακόμα και στους κάδους. Καθημερινά, ζωάκια γίνονται για κάποιους ξαφνικά βάρος γιατί έχουν κι αυτά κάποιες ανάγκες και δεν είναι παιχνίδια κι έτσι εγκαταλείπονται. Οιλύσεις; Παιδεία, Αυστηροποίηση – Αλλαγή του νόμου, Καλλιέργεια με κάθε τρόπο κουλτούρας σεβασμού προς κάθε διαφορετική ύπαρξη.

Με τι πόρους δραστηριοποιείστε;

Οι περισσότεροι εθελοντές βοηθάμε με δικά μας έξοδα και από το υστέρημά μας τις πιο πολλές φορές, γιατί
δεν είμαστε πλούσιοι. Αλλά όσο κι αν ακούγεται παράξενο ή και ανόητο για κάποιους, για εμάς είναι αδιανόητο να αδιαφορήσουμε και να προσπεράσουμε ένα πλάσμα που υποφέρει.

Πόσο κοστοβόρο είναι να είσαι εθελοντής σήμερα;

Αυτό εξαρτάται από το πως και το πόσο ασχολείται κάποιος. Οι περισσότεροι ενεργοί και σε καθημερινή βάση εθελοντές, όποιο προϋπολογισμό κι αν κάνουν, πάντα βγαίνουν εκτός, γιατί τα περιστατικά εγκατάλειψης και κακοποίησης δυστυχώς δεν τελειώνουν ποτέ.

Ποια η συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων και κατά πόσο πρόσφορο έδαφος υπάρχει από πλευράς του για συνεργασία; Θεωρείτε ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα;

Το μεγαλύτερο ΣΥΝ του Δήμου Πατρέων είναι ότι επέλεξε και θέλησε να έχει συνεργασία με ανθρώπους που έχουν φιλοζωική κουλτούρα και εμπειρία. Ετσι βρίσκεται σίγουρα σε πολύ σωστή κατεύθυνση και έχει αποφύγει τραγικά λάθη άλλων δήμων. Εχουν γίνει αρκετά πράγματα και σημαντικά, μα το κυριότερο πρόβλημα είναι οι τεράστιες καθυστερήσεις των υπηρεσιών του. Πιστεύω ότι κανένας Δήμος στην Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, μόνο να το περιορίσει. Για να λυθεί χρειάζεται αλλαγή νόμου- στελέχωση των δήμων- σωστή χρηματοδότηση.

Οι Ελληνες είναι αρκετά φιλόζωοι;

Υπάρχουν αμέτρητα ζωάκια στους δρόμους από τις εγκαταλείψεις αλλά και τις ανεξέλεγκτες γέννες, τις κακοποιήσεις που βλέπουμε και ακούμε καθημερινά, αλλά και η εμπειρία μου λόγω της δουλειάς μου όλα αυτά τα χρόνια, όπου βλέπω την κακομεταχείριση-κακοποίηση να βασιλεύει στα περισσότερα σπίτια, μαρτυρούν το αντίθετο.

Πιστεύετε ότι είναι καλύτερα να υιοθετούμε ένα αδέσποτο από το να το αγοράζουμε;

Επιβάλλεται να υιοθετούμε γιατί έτσι σώζουμε μια ζωή! Τα ζωάκια που βρίσκονται στον δρόμο δεν το επέλεξαν, δεν έχουν φταίξει σε τίποτα κι όμως πληρώνουν την δική μας έλλειψη σεβασμού προς αυτά.

Πώς μπορούν να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι άνθρωποι στο συγκεκριμένο θέμα; Αν θέλει κάποιος να δραστηριοποιηθεί, ποια διαδικασία και η συνεισφορά του;

Ενημέρωση με κάθε δυνατό τρόπο. Αν το αποφασίσει κάποιος, μπορεί την ίδια στιγμή να κάνει πράξη την απόφαση του. Μια βόλτα να βγει θα συναντήσει πάρα πολλά ζωάκια χωρίς σπίτι. Μπορεί να υιοθετήσει, να
το πάει στον κτηνίατρο αν είναι άρρωστο ή τραυματισμένο, να το φιλοξενήσει, να ψάξει να του βρει σπίτι, να το στειρώσει ή απλά να του βάζει φαγητό και νερό. Μπορεί να επικοινωνήσει με κάποια ομάδα και να μάθει πως και τι μπορεί να προσφέρει, πχ τροφή, φάρμακα, μεταφορά σε κτηνίατρο κλπ. Επίσης να πάει σε χώρους όπου φιλοξενούνται ζωάκια σε κλουβιά και να βγάλει κάποιο βόλτα, να παίξει μαζί του, να του κάνει παρέα κ.λπ.

Ζωοφιλία-εθελοντισμόςακτιβισμός. Ποιο είναι το κοινό σημείο μεταξύ αυτών;

Ζωοφιλία είναι η αμέριστη αγάπη, ο σεβασμός στα δικαιώματά τους και το νοιάξιμο για να έχουν μια όμορφη ζωή όλα ανεξαιρέτως τα ζώα αυτού του πλανήτη, όχι μόνο τα κατοικίδια! Εθελοντισμός είναι στάση ζωής, είναι η ανιδιοτελής προσφορά σε οποιονδήποτε έχει ανάγκη. Ακτιβισμός είναι η θέληση και η προσπάθεια να υπερασπίζεσαι τα δικαιώματά τους, να θέλεις να τα προστατέψεις και να αγωνίζεσαι για ένα πιο δίκαιο κόσμο για όλους. Το κοινό σημείο μεταξύ τους είναι η αγάπη προς τα ζώα!

Τι θα θέλατε να έχετε καταφέρει στο τέλος του δρόμου κοιτώντας πίσω;

Οταν κοιτάς πίσω και βλέπεις ότι βοήθησες να σωθούν ζωές κατεστραμμένες από κάποιους, νιώθεις βαθιά συγκίνηση, απερίγραπτη χαρά και ένα γέμισμα στην ψυχή που παίρνεις δύναμη να συνεχίσεις. Να συνεχίσεις να απαντάς στο κακό με καλό. Γιατί κάπως έτσι, λίγο – λίγο, μέρα με τη μέρα ο κόσμος θα γίνεται καλύτερος.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ευζωία των αδέσποτων ζώων;

Στείρωση πριν από όλα, εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις, μία ιατρική μέριμνα, μόνιμες μεριές με φαγητό – νερό και κάποια σπιτάκια ν’ απαγκιάζουν τον χειμώνα με το κρύο. Κυρίως σεβασμό στην ταλαιπωρία τους, σεβασμό στην αξία τους και όχι βίαιη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Ποιες οι δράσεις σας για να ενημερωθεί ο κόσμος και πώς μπορούν να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι άνθρωποι;

Από το 2017 έχουμε αρχίσει την παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας σε μαθητές Α’ βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων. Τα προγράμματα αυτά με βούληση του δημάρχου έχουν παρουσιαστεί σε χιλιάδες μαθητές ήδη και συνεχίζουμε.

Τι απαντάτε σε όλους εκείνους που λένε ότι αντί να βοηθάτε τους ανθρώπους, ασχολείστε με τα ζώα;

Θα τους έλεγα να ασχοληθούν με τις δικές τους «φιλανθρωπικές» πράξεις και να αφήσουν τους άλλους να κάνουν αυτό που θέλουν. Αν κάποιος επιλέγει να βοηθά μόνο ζωάκια γιατί αυτό του δίνει χαρά και του γεμίζει την ψυχή είναι δικαίωμα του και δεν αφορά κανέναν

Κατηγορία: