Σήματα Ηρεμίας σκύλων

Σήματα Ηρεμίας σκύλων

Τον τρόπο που μπορούμε να επικοινωνούμε με τα σκυλιά, αποκωδικοποίησε η Νορβηγίδα Θετική εκπαιδεύτρια Turid Rugaas και μέσα από το βιβλίο της Σήματα Ηρεμίας τον πρόσφερε σε όλους μας.
Η μοναδική της ικανότητα να γνωρίζει, πως αισθάνονται και πως επικοινωνούν τα σκυλιά είναι εκπληκτική και της δίνει τη δυνατότητα να συστήνει λύσεις που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές.
Σύμφωνα με τη θεωρία της, τα σκυλιά ως αγελαία ζώα, έχουν μια γλώσσα επικοινωνίας. Η γλώσσα αυτή αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία Σημάτων, χρησιμοποιώντας διάφορες εκφράσεις του προσώπου, του σώματος, των αυτιών, καθώς και μερικούς ήχους και κινήσεις. Αν μελετήσουμε αυτά τα σήματα και τα χρησιμοποιήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας, αυξάνουμε κατά πολύ την ικανότητά μας να επικοινωνούμε μαζί τους.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν τα Σήματα Ηρεμίας, που χρησιμεύουν στο να διατηρούν την αρμονία στην κοινωνική ιεραρχία τους και να λύνουν τους ανταγωνισμούς και τους καυγάδες μεταξύ τους.
Τα ζώα έχουν τη δυνατότητα να ηρεμούν τους εαυτούς τους και τα άλλα ζώα, όταν νιώθουν ένταση ή απειλή. Τα σκυλιά εκείνα που για διάφορους λόγους, δεν ξέρουν πως να επικοινωνούν σωστά, είναι οι αιτίες προβλημάτων και χρειάζονται βοήθεια.
Αυτά τα Σήματα – Μηνύματα χρησιμοποιούνται για την αποφυγή κάποιας διαμάχης πολύ πριν γίνει το κακό. Στόχος τους είναι να αποφευχθούν οι απειλές και τα προβλήματα, να καταπραΰνουν το άγχος, την ανησυχία, τη νευρικότητα, τους δυνατούς θορύβους και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθησυχάσει κάποιος. Είναι για να κάνουν σκύλους και ανθρώπους να νιώθουν ασφαλείς, όπως όταν οι άνθρωποι προσπαθούν με διάφορες κινήσεις κατευναστικών μηνυμάτων να ηρεμήσουν τα παιδιά όταν φοβούνται κάτι.
Τα σκυλιά είναι ζώα ομαδικά, χωρίς διαμάχες. Εάν προκύπτουν διαμάχες ανάμεσα σε εμάς και τα σκυλιά, καλά θα κάνουμε να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας για να βρούμε το λάθος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εμείς είμαστε η αιτία.
Σκυλιά που είχαν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τη γλώσσα τους με την παρουσία άλλων σκυλιών καθώς μεγάλωναν, κατά κανόνα θα γίνουν κοινωνικά και καλά προσαρμοσμένα ζώα, με το χάρισμα του να επιλύουν ειρηνικά τις διαφορές τους.
Εάν έχουν χάσει μέρος αυτού του επικοινωνιακού συστήματος που είναι τόσο σημαντικό, είναι γιατί οι άνθρωποι τα τιμώρησαν, όταν αυτά προσπάθησαν να κάνουν χρήση των Σημάτων-Μηνυμάτων Ηρεμίας και γι΄ αυτό δεν τολμούν να τα μεταχειριστούν.
Μερικές φορές, έχουν χάσει τη γλώσσα τους λόγω συνεχούς κακομεταχείρισης ή επιθέσεων από άλλα σκυλιά, που ίσως είναι επιθετικά, παρά την προσπάθεια που έκαναν αυτά να κάνουν χρήση των Σημάτων Ηρεμίας.
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές, ότι τα σκυλιά αποφεύγουν τις διαμάχες με την προϋπόθεση να έχουν συγκρατήσει τη γλώσσα τους και την ικανότητά τους να επικοινωνήσουν.
Αρχίστε να παρατηρείτε το σκύλο σας και μόλις μάθετε έστω και λίγα πράγματα για τα Σήματα Ηρεμίας, θα μπορείτε να τον καταλαβαίνετε πολύ καλύτερα και θα μπορείτε να διαβάζετε, τι προσπαθεί να σας πει.
Θα γίνετε καλύτεροι γονιοί για το σκύλο σας!
Θα δούμε αυτά τα σήματα ποια είναι, πως και πότε τα χρησιμοποιούν.

Στρίψιμο του κεφαλιού/γύρισμα της πλάτης

Αυτό το μήνυμα μπορεί να είναι μια γρήγορη κίνηση, ο σκύλος μπορεί να γυρίσει το κεφάλι στη μια πλευρά και μετά στην άλλη , ή να κρατήσει γυρισμένο το κεφάλι για μεγάλο διάστημα.
Πολλές φορές η κίνηση είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Άλλες φορές το κεφάλι είναι υπερβολικά γυρισμένο στο πλάι, εξαρτάται από το σκυλί και την κατάσταση που βρίσκεται.
Αυτό είναι ένα από τα σήματα που μπορείτε να δείτε τις περισσότερες φορές στα σκυλιά.
Ενδέχεται να το χρησιμοποιεί, όταν ένας άλλος σκύλος πλησιάζει, αν πλησιάσει πολύ γρήγορα ή απ΄ ευθείας κατά πάνω του, ή ο άλλος σκύλος να του έστειλε κάποιο μήνυμα και έπρεπε να απαντήσει.
Όταν σκύβουμε από πάνω του απότομα, όταν τον πλησιάζει κάποιος από μπροστά, όταν τον αγκαλιάζουμε, όταν τον σηκώνουμε ψηλά, όταν αιφνιδιάζεται, όταν τον κοιτάζουν επίμονα ή κάνουν απειλητικές κινήσεις, όταν είμαστε θυμωμένοι, επιθετικοί κλπ.
Μπορεί να στέκεται ακίνητος, αλλά γυρνάει το κεφάλι κι αυτό είναι αρκετό για να σας πει, ότι αισθάνεται άβολα στην κατάσταση την οποία βρίσκεται.

Χρησιμοποίηση ματιών

Μπορεί να είναι η διακεκομμένη ματιά, δηλαδή χαμήλωμα του βλέμματος, μη έντονο κοίταγμα και μαλάκωμα της ματιάς.
Μην καθόσαστε στο ύψος του κεφαλιού του σκύλου, έτσι ώστε η επαφή με τα μάτια να εκλαμβάνεται ως άμεση και απειλητική. Πχ όταν σηκώνετε ένα σκύλο και τον αναγκάζετε να έχει άμεση οπτική επαφή με τα μάτια σας, ή όταν τον έχετε όρθιο στο τραπέζι του κτηνιατρείου. Μην τον κοιτάτε κατάματα, ο σκύλος σε μια τέτοια κατάσταση θα γυρίζει συνεχώς θα λέγαμε το κεφάλι του, θα ανοιγοκλείνει τα μάτια, θα γυρίζει το βλέμμα στα πλάγια και θα δίνει και άλλα παρόμοια μηνύματα.

Όταν απομακρύνεται ο σκύλος/ Γύρισμα σώματος στο πλάι ή γύρισμα πλάτης

Είναι ένα πολύ ισχυρό Σήμα Ηρεμίας, όταν ο σκύλος γυρνάει στο πλάι ή γυρίζει την πλάτη του.
Συχνά τα σκυλιά θα χρησιμοποιήσουν κάποιο άλλο μήνυμα και αν δε έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα γυρίζουν και απομακρύνονται. Αυτό γίνεται, αν σας δουν ξαφνικά μπροστά τους, αν δεν περιμένουν να σας δουν ή αν εμφανίζεστε με ταχύτητα. Είναι καλύτερα γι΄ αυτούς να λαμβάνουν τα μέτρα τους.
Θα αντιδράσει έτσι ο σκύλος σε πολλές καταστάσεις: όταν ένας άλλος σκύλος τον πλησιάζει τρέχοντας, ή κάπως γρήγορα, όταν ο άνθρωπος θυμώνει και φαίνεται επιθετικός, ή όταν πλησιάζουμε το σκύλο με εμφανή σκοπό να τον τιμωρήσουμε ή είμαστε δυσαρεστημένοι. Όταν τραβάμε το λουρί ή φωνάζουμε, τότε θα απομακρυνθεί όσο είναι εφικτό για να μας ηρεμήσει. Δε χρησιμοποιεί αυτό το μήνυμα για να δείξει κυριαρχία ή ότι είναι ο αρχηγός, απλά κάνει ότι μπορεί για να μας ηρεμήσει.

Γλείψιμο της μύτης

Τα σκυλιά έχουν ένα ιδιαίτερο τρόπο να γλείφουν τη μύτη τους, είναι μια κίνηση που γίνεται τόσο γρήγορα και τις πιο πολλές φορές είναι σχεδόν αδύνατο να την αντιληφθούμε.
Είναι μια κίνηση που όλα τα σκυλιά κάνουν αυτόματα, όταν συναντήσουν ή πλησιάσουν ένα άλλο σκυλί. Επίσης συνηθίζουν να κάνουν το ίδιο και σε εμάς, όταν τα πλησιάζουμε σε κοντινή απόσταση, όταν τα μαλώνουμε ή ακόμα κι όταν τα κρατάμε σφιχτά στην αγκαλιά μας και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
Το γλείψιμο, είναι ένα Σήμα που χρησιμοποιείται συχνά απ΄ όλα τα σκυλιά, όταν συναντήσουν άλλο σκύλο και το καταλαβαίνουν ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορο είναι.
Μερικές φορές δεν είναι τίποτα περισσότερο από πολύ γρήγορο γλείψιμο, η άκρη της γλώσσας είναι πολύ λίγο ορατή έξω από το στόμα και μόλις για ένα δεύτερο. Όμως τα άλλα σκυλιά το βλέπουν, το καταλαβαίνουν και αποκρίνονται σε αυτό. Οποιοδήποτε σήμα επιστρέφει πάντα ένα άλλο σήμα.

Ακινησία ή Πάγωμα
Πολύ συχνά θα παρατηρήσουμε το σκύλο μας να ακινητοποιείται στην καθιστή ή ξαπλωτή θέση και με θετική αντίδραση, θα προσπαθήσει να χαλαρώσει μια κατάσταση.
Όταν δύο σκυλιά συναντιούνται, συνήθως θα είναι πολύ προσεκτικά, ως προς τις αντιδράσεις τους και τις κινήσεις τους, πράγμα που δηλώνει, ότι σέβονται το ένα το άλλο.
Σε καμία περίπτωση δε θα προκαλέσει το ένα το άλλο. Στέκονται για αρκετή ώρα ακίνητα παγωμένα, χωρίς καμία αντίδραση, μέχρι το ένα από τα δύο να υποχωρήσει.
Αυτός είναι ένας πολύ πολιτισμένος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ τους και πάντα φέρνει καλό αποτέλεσμα.
Αυτή η συμπεριφορά, χρησιμοποιείται σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Όταν είστε θυμωμένοι, επιθετικοί και απειλητικοί, ο σκύλος συχνά παγώνει και δεν θα κινείται προκειμένου να σας κάνει να γίνετε πάλι καλοί. Άλλες φορές μπορεί να περπατά αργά, να παγώνει και να κινείται πάλι αργά.

Αργές κινήσεις (Βαδίζοντας αργά κλπ)
Οι γρήγορες κινήσεις μοιάζουν απειλητικές, ενώ οι αργές έχουν πιο καθησυχαστικό χαρακτήρα.
Συχνά χρησιμοποιεί πιο αργές κινήσεις, όταν βλέπει άλλο σκύλο να πλησιάζει. Κάποιες φορές μειώνει την ταχύτητά του λίγο, άλλες φορές περισσότερο και κάποιες σταματάει εντελώς.
Όταν το κάνει την επόμενη φορά στη βόλτα, μην αρχίσετε να του φωνάζετε θυμωμένα ή να τον τραβάτε κοντά σας, αλλά κοιτάξτε γύρω σας μήπως έρχεται κάτι προς το μέρος σας που ο σκύλος νιώθει πως πρέπει να το καθησυχάσει. Αφήστε τον να το κάνει, δε σας κοστίζει τίποτα.
Χρησιμοποιεί τις αργές κινήσεις σε πολλές καταστάσεις, όταν φωνάζουμε δυνατά, όταν είμαστε θυμωμένα, ή νευρικοί, όταν είμαστε πολύ κινητικοί, κάνουμε έντονες κινήσεις κλπ

Κούνημα ουράς
Όταν κουνάει την ουρά του δεν είναι πάντα από χαρά. Αν συμπίπτει με άλλα μηνύματα που λένε κάτι άλλο, όπως ότι είναι φοβισμένος, αγχωμένος, θυμωμένος, τότε προσπαθεί κουνώντας την ουρά να ηρεμήσει ο ίδιος, να ηρεμήσει εμάς ή ότι του προκαλεί την ανησυχία. Μπορεί να πει κανείς, ότι είναι η «λευκή σημαία» για να παρακαλέσει για ειρήνη, που σημαίνει Σήμα Ηρεμίας.

Υπόκλιση (Θέση για παιχνίδι)

Μπορεί να είναι στάση παιχνιδιού πολλές φορές, όταν κινεί τα πόδια από τη μια και την άλλη μεριά παιχνιδιάρικα, αλλά κάποιες φορές που σκύβει στα μπροστινά πόδια και στέκεται για λίγο ακίνητος ή μόνο σκύβει και σηκώνεται αμέσως, τότε μάλλον προσπαθεί να ηρεμήσει κάτι στο περιβάλλον.
Συχνά η πρόσκληση για παιχνίδι, είναι ένα Σήμα Ηρεμίας από μόνο του, καθώς ο σκύλος μετατρέπει γρηγορότερα μια ενδεχομένως επικίνδυνη κατάσταση σε κάτι περισσότερο ασφαλές.

Το να καθίσει
Μερικές φορές έχει την έννοια απλά του καθίσματος και άλλες για να κάνουν εντύπωση γυρίζουν τη ράχη πριν καθίσουν.

Το ξάπλωμα

Τα να ξαπλώσει με την κοιλιά και τα πόδια προς τα πάνω, μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να θεωρηθεί υποταγή.
Το να ξαπλώσει με την κοιλιά στο έδαφος, είναι ένα από τα πιο δυνατά σημάδια ηρεμίας που υπάρχουν.
Όταν παίζουν δύο σκύλοι και ό ένας κουράζεται, τότε συχνά ξαπλώνει κάτω για να σταματήσει το βίαιο παιχνίδι.
Ένα ενήλικο σκυλί μπορεί να ξαπλώσει και να μείνει ακίνητο για να ηρεμήσει ένα αβέβαιο σκύλο.
Η επίδραση του να ξαπλώνει κάτω είναι ισχυρή και γι΄ αυτό αποτελεί ένα από τα καλύτερα και δυνατότερα μέσα που έχεις για να ηρεμήσεις ένα σκύλο.

Χασμουρητό
Εμείς μπορεί να χασμουρηθούμε όταν είμαστε κουρασμένοι, αγχωμένοι ή σε κατάσταση ετοιμότητας. Αυτό συμβαίνει και με τα σκυλιά, μόνο που αυτά μπορεί να το χρησιμοποιήσουν πολύ περισσότερο για να ηρεμήσουν κάτι.
Ο σκύλος μπορεί να χασμουρηθεί όταν κάποιος σκύψει, γύρει προς τα πάνω του, όταν ακούγεστε θυμωμένοι, όταν υπάρχουν φωνές και καυγάδες στο σπίτι, όταν είναι στην αίθουσα αναμονής του κτηνιατρείου, όταν κάποιος περπατά κατευθείαν προς το σκύλο, όταν είναι σε κατάσταση ενθουσιασμού ή ανυπομονησίας, όταν του ζητάτε να κάνει κάτι που αυτός δεν θέλει να κάνει, καθώς και σε πολλές άλλες καταστάσεις.

Παρέκκλιση/ Περπάτημα σε κύκλο - καμπύλη
Τα σκυλιά δεν πλησιάζουν απ΄ ευθείας συνήθως το ένα το άλλο, εκτός αν γνωρίζονται ή αν νιώσουν μεγάλη έλξη ανάμεσά τους. Συνήθως αλλάζουν κατεύθυνση λίγο έως πολύ, ανάλογα με την περίπτωση. Αυτός είναι ο λόγος, που τα σκυλιά γίνονται αβέβαια και βρίσκονται σε θέση άμυνας, όταν τα αναγκάζουμε να πάνε προς το μέρος ενός άλλου σκύλου και να τον προσπεράσει. Τα περισσότερα σκυλιά δε μπορούν να το αντιμετωπίσουν αυτό και είναι ο κύριος λόγος, που μπορούν να αντιδράσουν τόσο έντονα, όταν συναντούν άλλα σκυλιά και αναγκάζονται να περπατήσουν κατευθείαν πάνω τους.
Το ένστικτό τους τους λέει, ότι είναι λάθος να προσεγγίζεις κάποιον με αυτό τον τρόπο, ο κηδεμόνας λέει διαφορετικά και τότε ο σκύλος γίνεται ανήσυχος και αμυντικός. Έτσι παίρνουμε ένα σκύλο που γαυγίζει σε άλλα σκυλιά και τελικά έχουμε ένα επιθετικό σκύλο.
Τα σκυλιά, όταν τους δίνεται η ευκαιρία, θα περπατήσουν σε κύκλο το ένα γύρω από το άλλο. Αυτό κάνουν όταν συναντιούνται και είναι χωρίς λουρί και είναι ελεύθερα να κάνουν πράγματα με το δικό τους τρόπο. Επιτρέψτε στο σκύλο σας να κάνει το ίδιο, όταν είναι μαζί σας.
Μερικά σκυλιά χρειάζονται μεγάλους κύκλους, ενώ άλλα χρειάζονται μικρότερους. Επιτρέψτε του να αποφασίσει, τι αισθάνεται καλύτερο γι΄ αυτόν μακροχρόνια και εάν θέλετε, μπορεί να μάθει να περνά άλλα σκυλιά από πιο κοντά.
Αφήστε το σκύλο να περπατήσει κυκλικά γύρω από ένα σκύλο που μόλις συνάντησε!
Μην τον αναγκάζετε να περπατήσει σε θέση δίπλα στο πόδι σας, ενώ πηγαίνετε κατευθείαν επάνω στον άλλο σκύλο, δώστε του τη δυνατότητα να περπατήσει σε κύκλο μετά τη συνάντηση.
Εάν κρατάτε το λουρί χαλαρά και αφήσετε το σκύλο να αποφασίσει, συχνά θα δείτε, ότι επιλέγει να περπατήσει μακριά αντί να πάθει υστερία.
Για τον ίδιο λόγο, μην περπατάτε κατευθείαν επάνω σε ένα σκύλο, αλλά περπατάτε πάντα σε κύκλο - καμπύλη. Όσο πιο ανήσυχος ή επιθετικός είναι ο σκύλος, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κύκλος.

Μύρισμα εδάφους
Όλοι οι σκύλοι μυρίζουν γιατί τους αρέσουν οι μυρωδιές και για να παίρνουν πληροφορίες, αλλά στην πραγματικότητα το χρησιμοποιούν συχνά ως Σήμα Ηρεμίας.
Όταν τους παρατηρήσεις, θα δεις ότι το χρησιμοποιούν ως ηρεμιστική κίνηση. Τέτοιος τύπος μυρίσματος είναι μια κίνηση προς το έδαφος και πάλι πάνω, ή μια κίνηση ακουμπώντας το έδαφος και πάλι πάνω, ή ένα μύρισμα στο ίδιο μέρος, ή τη μύτη στο έδαφος, αλλά τα μάτια ακολουθούν αυτό που συμβαίνει γύρω και προσπαθούν να ηρεμήσουν. Πρέπει να δούμε την κατάσταση στο σύνολό της για να μάθουμε τι πραγματικά είναι και μερικές φορές μπορούμε μόνο να μαντέψουμε.

Χώρισμα

Το να βρίσκονται δύο ζώα ή και άνθρωποι πολύ κοντά, πολλές φορές μπορεί να καταλήξει σε καυγά.
Γι΄ αυτό μπαίνουν ανάμεσα, όταν αντιληφθούν ένταση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να αποφευχθεί η σύγκρουση. Πολλοί αυτό το θεωρούν ζήλεια από τη μεριά του σκύλου.
Το χρησιμοποιούν όταν αγκαλιάζουμε έναν επισκέπτη, όταν καθόμαστε πολύ κοντά με κάποιον στον καναπέ, όταν παίρνουμε ένα παιδί αγκαλιά και σε πολλές άλλες καθημερινές καταστάσεις.
Ένας σκύλος μπορεί να μπει ανάμεσα και να τους χωρίσει, αν κάποιος σκύλος γίνει έστω και ελάχιστα βίαιος σε κάποιον άλλο.

Σήκωμα μπροστινού ποδιού

Σπάνια έχουμε δει σκυλιά να σηκώνουν το πόδι τους ως Σήμα Ηρεμίας, αλλά σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιείται για να ηρεμήσει ένα άλλο σκύλο.

Ανοιγοκλείσιμο ματιών

Χρησιμοποιήστε το και δείτε, πως αυτό το μικρό μήνυμα μπορεί να έχει απίστευτα καταπραϋντική επίδραση.

Σημάδεμα με ούρηση
Γι αυτό γνωρίζουμε λίγα μέχρι τώρα, αλλά όλες οι παρατηρήσεις δείχνουν, ότι δεν είναι πάντα σημάδεμα περιοχής.
Μερικές φορές είναι το καθαρό στρες, όπως κάνει εμάς να τρέχουμε στην τουαλέτα συνεχώς.
Άλλες φορές το χρησιμοποιούν, ως μια κοινωνική υπόθεση, όπως εμείς πίνουμε τον καφέ μας με παρέα. Έτσι μπορεί τα σκυλιά να πάνε να ουρήσουν για να κάνουν κάτι ακίνδυνο μαζί. Σε μια ομάδα σκύλων μπορεί να τα δείτε να ουρούν ομαδικά, λίγο ως πολύ στο ίδιο σημείο. Τελικά, μπορεί πραγματικά το σημάδεμα να είναι ένα Σήμα Ηρεμίας. Κάποια σκυλιά χρησιμοποιούν αυτή τη συμπεριφορά για να καλμάρουν κάποια άλλα ανασφαλή η επιθετικά.

Κατευθυνόμενη συμπεριφορά
Είναι κάτι, που μερικά σκυλιά χρησιμοποιούν συχνά, χωρίς να το σκεφτόμαστε εμείς.

Χαμόγελο
Κάποια σκυλιά το χρησιμοποιούν, ως μια χαρούμενη επαφή και κάποια άλλα το χρησιμοποιούν καθαρά για ηρεμία.
Μερικές φορές ίσως ένα μείγμα και ίσως είναι δύσκολο να ξέρεις ακριβώς τι είναι, αλλά ποτέ δε μπορούμε να είμαστε τόσο σίγουροι γι αυτό που λένε τα σκυλιά και μπορεί κάλλιστα να κάνουμε λάθος. Μερικές φορές πρέπει μόνο να μαντέψουμε.
Άλλα μηνύματα
-Χτυπάνε τα χείλη τους.
-Κάνουν το πρόσωπό τους απαλό και φέρονται σαν κουτάβια.

Τι συμβαίνει όταν οι σκύλοι έχουν χάσει τη γλώσσα επικοινωνίας τους.
Οι σκύλοι δε μπορούν να χάσουν τη γλώσσα επικοινωνίας τους, γιατί αποτελεί μέρος της κληρονομιάς τους και είναι έμφυτη.
Μπορεί όμως να σιωπούν λόγω τιμωρίας ή ταλαιπωρίας από ανθρώπους, άλλους σκύλους ή και για άλλους λόγους.
Να θυμάστε, ότι κάθε φορά που είστε κοντά σε ένα σκύλο ,έχετε τις εξής 2 επιλογές: Να είστε απειλητικοί ή να είστε ήρεμοι. Το να απειλείς και να τρομοκρατείς ένα σκύλο δε συγχωρείται.
Οι σκύλοι είναι ζώα που επιβιώνουν, αμύνονται όταν τους απειλείς. Κάποιοι θα ήθελαν να φύγουν, κάποιοι άλλοι να αμυνθούν.

Ανεξάρτητα από το ποια αντίδραση θα έχει ένας σκύλος, εσύ θα έχεις κάνει ένα λάθος τα οποίο θα μπορούσες να είχες αποφύγει. Με το να ξεκαθαρίσεις σε ένα σκύλο, ότι είσαι φιλικός προς αυτόν, μπορείς να γίνεις αμέσως φίλος του.
Μπορεί να αλλάξει όλη η σχέση σου μαζί του, όταν σταματήσεις να του φωνάζεις και επιλέξεις να είσαι ήρεμος. Ανεξαρτήτως σκύλου η κατάστασης, στο χειρισμό πάντα υπάρχει μια επιλογή σχετικά με το πως θες να συμπεριφέρεσαι στο σκύλο, που επέλεξες να ονομάσεις τον «καλύτερο» φίλο του ανθρώπου.
Μπορεί να υπάρξουν κάποιες αποκλείσεις, όπως για παράδειγμα να αποφεύγει το βλέμμα σου αντί να σε προσέχει, ν’ αλλάζει θέση αντί να είναι στραμμένος προς εσένα, να πηγαίνει προς ένα άλλο σημείο αντί για το σωστό ή να αργοπορεί.

Όλα όσα διάβασες, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να εξηγήσεις τις συμπεριφορές του.
Ξεκινήστε να παρατηρείτε, όλες τις συνήθεις λύσεις που δίνουν οι σκύλοι για να λύσουν τα προβλήματα μεταξύ τους και πόσο εύκολο είναι γι΄αυτούς να δείχνουν και ν’ αναγνωρίζουν τα Σήματα Ηρεμίας.

Οι σκύλοι είναι στην πραγματικότητα θαύματα επικοινωνίας και συνεργασίας και εμείς οι άνθρωποι έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτούς.
Ελένη Κασπίρη
Θετική εκπαιδεύτρια σκύλων

Από το βιβλίο της Turid Rugaas
Μιλώντας με το σκύλο σας
Σήματα Ηρεμίας
Εκδόσεις
StarDogs.gr