Μάθετε τα παιδιά σας να αγαπούν τα ζώα

Μάθετε στα παιδιά σας να αγαπούν και να σέβονται τα ζώα

Γονείς μάθετε στα παιδιά σας να αγαπούν τα ζώα!
Δώστε τους την ευκαιρία να τα γνωρίσουν, να μην τα φοβούνται, να μάθουν να τα σέβονται και να μην τα θεωρούν παιχνίδια!

Με στεναχωρεί πολύ, όταν βλέπω μικρά παιδάκια να φοβούνται τα ζωάκια και κάποια να τα κακομεταχειρίζονται κιόλας! Και το χειρότερο είναι, πως οι γονείς αδιαφορούν, συναινούν, ακόμα και τα ενθαρρύνουν κάποιες φορές!

Σε κάποιο σπίτι, όπου με κάλεσαν τελευταία να εκπαιδεύσω ένα σκυλάκι, ο 9χρονος γιός της οικογένειας, έδωσε μια γερή κλωτσιά στο κουτάβι, όταν του έπιασε το κορδόνι του παπουτσιού.
Το σκυλάκι έκλαψε και κρύφτηκε σε μια γωνιά!
Όταν το ρώτησα γιατί το έκανε, μου απάντησε, πως… και ο μπαμπάς και η μαμά του το ίδιο κάνουν!!
Ο μπαμπάς και η μαμά με κατεβασμένο κεφάλι (ντράπηκαν;) δε μίλησαν…
Και το οξύμωρο είναι, πως το βρήκαν αδέσποτο στο δρόμο και το πήραν γιατί το λυπήθηκαν…

Προ καιρού, ένα αγόρι πάνω κάτω 10 χρόνων, κυνηγούσε με το ποδήλατο μια αδέσποτη γάτα και κρατούσε στο χέρι ένα ξύλο προσπαθώντας να τη χτυπήσει.
Η γάτα κατατρομαγμένη ανέβηκε σ’ ένα δένδρο και ο μικρός κατέβηκε από το ποδήλατο και προσπαθούσε να την κατεβάσει χτυπώντας με το ξύλο.
Ο πατέρας λίγο πιο πέρα, το κοιτούσε και… καμάρωνε το «λεβέντη» που μεγαλώνει…!
Αφού απέτρεψα το μικρό και του εξήγησα, πως δεν είναι σωστό και πως πρέπει να σέβεται τα ζωάκια, πήγα να μιλήσω στον πατέρα, ο οποίος μου μίλησε πολύ επιθετικά: «Μας έχετε σκοτίσει με τα φιλοζωικά σας… Σιγά, ένα παλιόγατο είναι… το παιδί να παίξει ήθελε…»
Δεν καταλάβαινε ο δυστυχής, πως μεγαλώνει ένα παιδί, που μπορεί να γίνει στο μέλλον ένας πολύ επικίνδυνος άνθρωπος!

Προχθές, περπατούσα με τα σκυλιά μου στην παραλία και βλέπω ένα 3χρονο παιδάκι να πετάει πέτρες σε ένα αδέσποτο σκυλάκο! Εκείνο, τραυματισμένο στο ποδαράκι του προσπαθούσε να τρέξει με δυσκολία και το παιδάκι γελούσε και χοροπηδούσε!
Οι γονείς, όχι μόνο δεν το σταμάτησαν, αλλά χαζογελούσαν κιόλας, γιατί προφανώς τους φάνηκε αστείο το όλο θέαμα…
Ποια ήταν η απάντησή τους: «Κυρία μου, δεν καταλαβαίνει το παιδάκι, νομίζει ότι παίζουν…»
Κι εσείς που καταλαβαίνετε, αν καταλαβαίνετε… γιατί δεν το εμποδίζετε;

Τα παιδιά αντιγράφουν, μιμούνται και ρουφούν σα σφουγγάρι τις συμπεριφορές των μεγάλων.
Μπορεί εσείς γονείς, για κάποιο λόγο να μη μάθατε να αγαπάτε τα ζώα, (ποτέ δεν είναι αργά, έστω να αρχίσετε να τα συμπαθείτε…), όμως, είναι τραγικό να μεταφέρετε τα όποια αρνητικά συναισθήματά σας ή τις δικές σας φοβίες στα παιδιά!
Βοηθήστε εκείνα τουλάχιστον, να έχουν θετικές εμπειρίες και όμορφα συναισθήματα για τα ζώα! Για το καλό τους θα είναι!
Δεν είναι σωστό να τα φοβίζετε, με ατάκες, όπως: «Φάε, γιατί θα φέρω το σκύλο να σε φάει». Ή όταν το παιδί αρχίζει να κλαίει, βλέποντας ένα σκυλάκι στο δρόμο, να του λέτε: «Μη φοβάσαι, δε θα το αφήσω εγώ να σε φάει».
Μην τα αφήνετε να τα κυνηγούν ή να τα ταλαιπωρούν για να παίξουν, γιατί τα ζώα δεν είναι παιχνίδια!
Αν εσείς, δείχνετε σεβασμό, μιλάτε όμορφα για τα ζωάκια ή ακόμα καλύτερα αφήνετε λίγο φαγητό σε κάποιο αδέσποτο, περνάτε τα σωστά μηνύματα στα παιδιά σας.
Δώστε τους την ευκαιρία να γνωρίσουν ζωάκια φίλων, συγγενών, περαστικών, αφήστε τα να έρθουν σε επαφή και μην τα αποτρέπετε ή τα μαλώνετε, όταν πηγαίνουν όλο χαρά να χαιδέψουν ένα φιλικό σκυλάκι ή μια γατούλα.
Στην αντίθετη περίπτωση, που το παιδί μάθει να τα φοβάται ή να μην τα σέβεται, πιθανόν αύριο να τα κακοποιεί κιόλας και όχι μόνο…
Η αντιπάθεια, ο φόβος, η έλλειψη σεβασμού σήμερα, αύριο μπορεί να είναι επιθετικότητα ή και εγκληματική συμπεριφορά! Κι αν το παιδί σκοτώσει ένα ζώο χωρίς καμιά συνέπεια, δεν είναι καθόλου δύσκολο να εξελιχθεί το ίδιο επικίνδυνος και ως ενήλικας!

Και φυσικά, όταν συμβιώνετε με κάποιο ζωάκι, για όποιο λόγο κι αν βρέθηκε στο σπίτι σας, έχετε υποχρέωση να μάθετε στα παιδιά και να το αγαπούν, αλλά προπαντός να το σέβονται, αφού ο σεβασμός είναι θεμέλιος λίθος σε όλες τις σχέσεις!
Αν δε, πρόκειται για σκύλο, είναι πολύ σημαντικό να τους μάθετε τον τρόπο που θα του συμπεριφέρονται και θα επικοινωνούν μαζί του για ν’ αποφεύγονται άσχημες συνέπειες.
Τα παιδιά δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν και θέλοντας να παίξουν, τον κυνηγούν, του φωνάζουν, του τραβούν την ουρά, τα αυτιά, τον καβαλάνε, τον σπρώχνουν, τον τραβάνε, του πετούν τα παιχνίδια τους, προκαλώντας έτσι δυσφορία στο σκύλο, με φυσική συνέπεια αυτός να αντιδρά με το δικό του τρόπο (δαγκώνει) και να δημιουργούνται προβλήματα!
Μετράμε πάρα πολλές περιπτώσεις, όπου δαγκώθηκαν παιδιά από το σκύλο, γιατί τον ζόρισαν μη ξέροντας το σωστό τρόπο να συμπεριφερθούν.
Και οι γονείς τρομαγμένοι, αλλά και θυμωμένοι, ξεσπούν πάντα στο σκύλο, γιατί πιστεύουν πως εκείνος φταίει!
Όμως, θα πρέπει να καταλάβουν πως δε φταίει ο σκύλος και φυσικά ούτε και το παιδί…
Είναι καθαρά ευθύνη δική τους να διδάξουν και τα δύο, με απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, πως και οι ίδιοι γνωρίζουν το σωστό τρόπο να επικοινωνούν με το σκύλο τους.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος επικοινωνίας;
Αν δεχθούμε, πως όταν φερόμαστε δίκαια και με σεβασμό σε κάποιον, όταν είμαστε ευχάριστοι και φιλικοί μαζί του, όταν του μιλάμε ήρεμα και του ζητάμε κάτι ξεκάθαρα και με κατανοητό σ΄εκείνον τρόπο, όταν είμαστε συνεπείς απέναντί του, τότε κι αυτός με τη σειρά του θα μας εμπιστεύεται, θα νιώθει ασφάλεια κοντά μας και θα κάνει με χαρά ότι του ζητάμε!
Το ίδιο ακριβώς, ισχύει και με τα σκυλιά μας!
Κι αφού όλα τα παραπάνω, εμπεριέχονται στο Θετικό τρόπο μάθησης των σκύλων, θα συμφωνήσουμε πιστεύω, πως είναι ο καλύτερος, ο πιο δίκαιος και ο πιο σωστός τρόπος!

Αν τον επιλέξετε, θα μπορέσετε να φτιάξετε μια γέφυρα επικοινωνίας με το σκύλο σας πάνω σε γερές βάσεις και σίγουρα θα αποκτήσετε μια υγιή και όμορφη σχέση μαζί του!
Μη διστάζετε να βάλετε και τα παιδιά σ΄αυτό το ωραίο «παιχνίδι μάθησης».
Προσκαλέστε τα να δουν πως μαθαίνει ο σκύλος, παροτρύνετε τα μεγαλύτερα ν΄ασχοληθούν κιόλας, πάντα βέβαια με τη δική σας επίβλεψη.
Θα τους αρέσει, πιστέψτε με, γιατί το βλέπουν σαν ένα πολύ ευχάριστο παιχνίδι! Κι είναι ένα παιχνίδι, που δεν ταλαιπωρεί το σκύλο, αντίθετα δίνει χαρά σε όλους τους εμπλεκόμενους και συγχρόνως τους διδάσκει!
Κι έτσι σιγά-σιγά και μέσα απ΄όλη αυτή τη διαδικασία, αναπτύσσεται και δυναμώνει μια πολύ ωραία σχέση μεταξύ παιδιού και σκύλου!
Και είναι μια σχέση με ευεργετικές συνέπειες, γιατί καλλιεργούνται στο παιδί αξίες ανθρωπιάς και πολιτισμού!
Το παιδί μαθαίνει:
-Να είναι φιλικό και να σέβεται τα ζώα.
-Διδάσκει και μέσα απ΄αυτό διδάσκεται.
-Η επαφή το κάνει πιο κοινωνικό.
-Μέσα από τη φροντίδα, γίνεται πιο υπεύθυνο και νιώθει χρήσιμο και ικανό.
-Νιώθει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση, μέσα από τη συναισθηματική στήριξη του σκύλου.
-Μπαίνουν όρια στη συμπεριφορά του και μαθαίνει να σέβεται τις ανάγκες του άλλου.
-Μαθαίνει να δίνει προσοχή και να δείχνει κατανόηση στα συναισθήματα του σκύλου.
-Διδάσκεται την αξία της φιλίας, της πίστης, της ανιδιοτελούς αγάπης.

Είναι το δίχως άλλο, ένα μάθημα ζωής, αφού το παιδί λαμβάνει εφόδια που θα το βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή του και σε όλες τις σχέσεις του!
Τα παιδιά που αγαπούν τα ζώα, γίνονται καλύτεροι άνθρωποι και σ΄αυτό, εσείς γονείς (είτε αγαπάτε τα ζώα και τα θέλετε στη ζωή σας, είτε όχι), θα παίξετε πολύ σημαντικό ρόλο, αν τους περάσετε τα σωστά μηνύματα!

Το ιδανικό θα ήταν, να μπει μάθημα στα σχολεία η φιλοζωία και όλα τα παιδάκια ανεξαιρέτως, να μαθαίνουν από μικρά να αγαπούν και να σέβονται τα ζώα!
Από την παιδεία ξεκινούν όλα και πιστεύω, πως μόνο έτσι θα μπορούσαμε να λέμε, πως έγινε ένα πραγματικά θετικό βήμα και ότι μπορούμε να ελπίζουμε, πως στο μέλλον θα υπάρχει καλύτερη συνύπαρξη με τα ζώα στη χώρα μας!
Σε μια χώρα που δίδαξε τον πολιτισμό στον κόσμο, όμως με τη συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα είμαστε απολίτιστοι, αφού η κακοποίηση και η εγκατάλειψή τους έχουν γίνει μάστιγα!!
Ελένη Κασπίρη