Η πρόσκληση έλα στην εκπαίδευση του σκύλου
Η πρόσκληση «έλα» στην εκπαίδευση του σκύλου
Η πρόσκληση «έλα» θεωρώ, πως είναι από τις πιο σημαντικές στην εκπαίδευση των σκύλων!
Δείχνει, το πόσο «καλή» είναι η σχέση που έχουμε με το σκύλο μας!
Αν ο σκύλος, είναι ελεύθερος σε οποιοδήποτε περιβάλλον και σε οποιαδήποτε κατάσταση και ακούσει τη δική μας πρόσκληση και τρέξει κοντά μας με χαρά, αφήνοντας ότι άλλο κάνει, αυτό δείχνει ότι το «έλα» έχει συνδυαστεί μόνο με θετικά πράγματα, ότι περνάει υπέροχα κοντά μας και φυσικά, ότι μας εμπιστεύεται!
Αν δε συνδυαστεί με θετικά, αλλά με αρνητικά πράγματα, δεν έχει λόγο να έρχεται κοντά μας με ευχαρίστηση. Και γιατί να θέλει να συνεργαστεί μαζί μας και να βρίσκεται κοντά μας, όταν είναι ελεύθερος και μπορεί να τρέξει, να μυρίσει, να παίξει με άλλα σκυλιά και να κάνει όλα όσα του δίνουν χαρά;
Πολλοί κηδεμόνες σκύλων αγχώνονται, θυμώνουν, φωνάζουν όταν τον καλούν και δεν έρχεται. Καλό θα ήταν, πριν βιαστούν να κατηγορήσουν ή τιμωρήσουν το σκύλο ν’ αναρωτηθούν, τι λάθος έχουν κάνει οι ίδιοι! Μήπως δεν του το έμαθαν ή του το έμαθαν με λάθος τρόπους;
Αν φωνάξουμε «έλα» για να τον δέσουμε και να τερματίσουμε τη βόλτα, την ελευθερία, το παιχνίδι, ή για να τον απομονώσουμε, την επόμενη φορά να ακούσει δεν θα έρθει.
Πολλοί είναι εκείνοι, που επειδή δεν ακούει ή αργεί να ανταποκριθεί τον μαλώνουν, τον τιμωρούν, τον χτυπούν! Όταν ο σκύλος δέχεται τιμωρία και βία από τον κηδεμόνα, τότε συσχετίζει το «έλα» με φόβο και πόνο, άρα δεν έχει λόγο να πλησιάσει.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, κάθε φορά που θα το ακούει, θα σκέφτεται: «Έλα και θα σε μαλώσω, θα σε χτυπήσω, θα σε δέσω, θα σε απομονώσω» κλπ
Σκεφθείτε για λίγο το εξής: Αν σας προσκαλέσουν κάπου, αλλά δε σας φερθούν καλά, σας κάνουν να νιώσετε άσχημα και δεν περάσετε καθόλου καλά, την επόμενη φορά που θα σας καλέσουν θα πάτε; Υποθέτω, πως όχι…
Ο σκύλος λοιπόν, όταν έχει μάθει ότι με την πρόσκληση θα «κακοπεράσει» γιατί να θέλει να ξαναέλθει;
Αν έχει συμβεί κάτι από όλα τα παραπάνω, θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από τον κηδεμόνα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του σκύλου του!
Το «έλα» πρέπει να σημαίνει για το σκύλο μόνο και πάντα κάτι ευχάριστο!
Αν δεν ανταποκριθεί αμέσως, δώστε του λίγο χρόνο και μη τον φωνάζετε συνέχεια, γιατί έτσι τον μαθαίνετε να σας αγνοεί.
Ίσως να έχει απορροφηθεί σε κάτι που μυρίζει ή βλέπει και πραγματικά δε σας ακούει.
Αφήστε τον να μυρίσει και να ευχαριστηθεί τη βόλτα του, μην υπερβάλετε, μην τον τρελαίνετε στα απανωτά «έλα», άλλωστε ο κύριος σκοπός της βόλτας είναι η δική του ευχαρίστηση!
Πείτε το, μόνο όταν χρειάζεται, ή κάποιες φορές για να δουλέψετε το «έλα» έξω, αλλά όχι συνέχεια. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, να βαρεθεί και να μη θέλει να ακούσει, αφού δεν τον αφήνετε να απολαύσει τη βόλτα του.
Αν δεν τον τρελαίνετε στα «έλα», αλλά όταν χρειάζεται και τον επιβραβεύετε για την «καλή» του συμπεριφορά, τότε γίνεται μέρος της διαδικασίας της βόλτας και ο σκύλος το διασκεδάζει, περνάει καλά και θα το κάνει σίγουρα με χαρά!
Κάντε του ευχάριστες εκπλήξεις μόλις τον καλείτε, ώστε να θεωρεί το δικό σας «έλα» την πιο ωραία λέξη του κόσμου κι αυτός, θα ανταποκρίνεται «αυτόματα», χωρίς δεύτερη σκέψη!
Αυτή η μαγική λεξούλα, πρέπει να σημαίνει για το σκύλο, μόνο χάδι, παιχνίδι, λιχουδιά, βόλτα, ασφάλεια, δηλαδή πάντα κάτι ευχάριστο!
Μη ζητάτε πολλά και γρήγορα αποτελέσματα, εάν δεν έχετε προσπαθήσει αρκετά γι΄αυτό. Αν δεν ακούει στο «έλα», αναζητείστε το λάθος σας, ή δείτε μήπως υπάρχει κάποιος άλλος λόγος, που μπορεί να μην το ακούσει. Όπως: Να είναι απασχολημένος (πχ να κάνει την ανάγκη του), να είναι μόνιμα κλεισμένος, δεμένος, απομονωμένος, (οπότε να θέλει να εκτονωθεί και να χαρεί έξω), να άκουσε κάποιο δυνατό ήχο πλησιάζοντάς, να φοβήθηκε και να συνδυάστηκε αρνητικά στη μνήμη του, να έχει πρόβλημα ακοής κλπ
Να θυμάστε: Μαθαίνουμε το σκύλο μας πράγματα, για να μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα μαζί του και να κάνουμε τη ζωή και των δύο μας καλύτερη και όχι για να έχουμε ένα σκύλο «στρατιωτάκι» σε όλες τις απαιτήσεις μας.
Επίσης, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην τον αφήνουμε ελεύθερο σε μέρη που δεν είναι ασφαλής και μπορεί να κινδυνέψει. Όσο εκπαιδευμένος κι αν είναι και όσο κι αν πιστεύουμε, ότι μπορούμε να τον εμπιστευθούμε, ποτέ δεν ξέρουμε τι μπορεί να τον εξιτάρει.
Εκτός αυτού, όσο φιλικός και κοινωνικός κι αν είναι ο σκύλος μας, υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται τα σκυλιά και μικρά παιδιά που μπορεί να τρομάξουν!
Ένας περιφραγμένος χώρος είναι κατάλληλος για να τον αφήσουμε ελεύθερο να τρέξει, να παίξει, να εκτονωθεί και να χαρεί τη βόλτα του! Πάντα όμως σε κοντινή απόσταση από εμάς, για να μπορούμε να τον ελέγχουμε και να τον προστατέψουμε από οτιδήποτε χρειαστεί!
Ελένη Κασπίρη
Θετική εκπαιδεύτρια σκύλων