Δάγκωσε ο σκύλος; Κάποιο λάθος κάναμε

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πελοπόννησο την 06/06/2018
Και στο pelop.gr 06/06/2018 [13:59]
http://www.pelop.gr/?page=article&DocID=462394&srv=99

Ε. Κασπίρη: Δάγκωσε ο σκύλος; Κάποιο λάθος κάναμε

Η «Π» ζήτησε από μια εκπαιδεύτρια σκύλων «αποκωδικοποίηση» των φαινομένων επιθετικής συμπεριφοράς που είδαμε τελευταία.
«Κανένας σκύλος δεν γεννιέται επιθετικός…». Απευθυνθήκαμε στην Ελένη Κασπίρη, θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά επιθετικότητας δεσποζόμενων ζώων σε άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος ή σε τρίτους, και διαπιστώσαμε ότι η πραγματική σχέση ιδιοκτήτη-σκύλου είναι πολύ διαφορετική από αυτή που -ίσως- φανταζόμαστε.
«Δυστυχώς όχι» μας απάντησε στο ερώτημα αν η πλειοψηφία των ανθρώπων γνωρίζουμε τους κανόνες συγκατοίκησης με τους δεσποζόμενους σκύλους μας.
Η κ. Κασπίρη μάς εξήγησε ότι κάποιοι πιστεύουμε ότι πρόκειται για παιχνίδια, άλλοι για αντικείμενα και άλλοι για «εργαλεία» φύλαξης. Οπως μας είπε, παρατηρείται ενίοτε μια αδυναμία επικοινωνίας των ιδιοκτητών με τους σκύλους. Η ίδια επαναλαμβάνει συχνά ότι εκλαμβάνουμε ως δεδομένο ότι οι σκύλοι γνωρίζουν την γλώσσα μας, και χρησιμοποιεί το εξής παράδειγμα: Αν σου ζητήσω ένα ποτήρι νερό στα κινέζικα, θα καταλάβεις και θα μου το προσφέρεις; Στη συνέχεια τους ρωτάει πώς θα νιώσουν εάν ξεσπάσουν σε φωνές και νευριάσουν. Απαντούν: Θα παραξενευτώ και θα αναρωτηθώ γιατί μου φωνάζεις…
«Κάπως έτσι νιώθουν και τα σκυλιά όταν τους ζητάμε κάτι που δεν καταλαβαίνουν. Εμείς αρχίζουμε να τα φωνάζουμε, να τα μαλώνουμε, να τα τιμωρούμε…Το δεύτερο λάθος είναι ότι νομίζουμε πως τα σκυλιά έρχονται στο σπίτι μας με ένα εγχειρίδιο. Αν δεν διδάξουμε κάποια πράγματα στον σκύλο, θα συνεχίσει να φέρεται σαν σκύλος. Επιλέγει με βάση το ένστικτό του. Αν δει ότι κερδίζει κάτι από αυτό που κάνει, τότε θα το ξανακάνει…».
Ρωτήσαμε την Ελένη Κασπίρη πότε ένας δεσποζόμενος σκύλος μπορεί να γίνει επιθετικός. Η εμπειρία που έχει στην εκπαίδευση σκύλων δείχνει ότι όλα τα σκυλιά που δάγκωσαν είτε μέλος της οικογένειας είτε τρίτους αυτό συνέβη από κακοποίηση ή λανθασμένο χειρισμό των ανθρώπων. Πιστεύει ότι τα σκυλιά δεν γεννιούνται επιθετικά. «Οταν πάρεις ένα σκυλάκι δύο μηνών, είναι σαν πηλός. Εσύ θα το πλάσεις. Θα προσπαθήσεις να το διδάξεις, να κοντρολάρεις κάποια ένστικτα του σκύλου, και όχι να το εξαναγκάσεις με βία και με φόβο να μάθει κάποια πράγματα. Τότε δεν θα σου βγει επιθετικός ένας σκύλος…».

Η εκπαιδεύτρια εξηγεί ότι δεν παίζει κανένα ρόλο στην επιθετικότητα ενός σκύλου η ράτσα ή αν είναι μεγαλόσωμο. Η διαφορά είναι ότι σε ένα επιθετικό μαλτεζάκι ή τσιουάουα (μικρόσωμοι σκύλοι) κανείς δεν θα δώσει μεγάλη σημασία γιατί θα προκαλέσει μια γρατζουνιά, ενώ ένα ροντβάιλερ ή ένα λυκόσκυλο αξιολογείται διαφορετικά. «Πιστέψτε με, την ίδια επιθετικότητα μπορούν να βγάλουν εν δυνάμει όλα τα σκυλιά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες…».
Στον θετικό τρόπο εκπαίδευσης που ακολουθεί η ίδια, η εκπαίδευση έχει κύριο αποδέκτη τον άνθρωπο και δευτερευόντως τον σκύλο γιατί δεν βασίζεται στον παραδοσιακό εξαναγκασμό. «Ο σκύλος είναι ένα ζωντανό πλάσμα, με συναισθήματα και νοημοσύνη, που δεν μιλάει την γλώσσα μας και πρέπει να του διδάξουμε κάποια πράγματα όπως είναι οι κανόνες του σπιτιού μας κ.ά.».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
vasilak@pelop.gr

Κατηγορία: