Απόσπασμα από άρθρο Ελένη Κασπίρη

Απόσπασμα από άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό StarDogs την 30/01/2007

«….Τα ζώα και ειδικά τα σκυλιά, που είναι πιο κοντά στον άνθρωπο,
είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή, να κάνουν τα πάντα για να μας ευχαριστήσουν, αρκεί εμείς, να ξέρουμε τον τρόπο που θα τους το ζητήσουμε!
Αρκεί να μάθουμε να επικοινωνούμε μαζί τους!
Θα έχουν όποια συμπεριφορά εμείς θελήσουμε, όταν ξέρουν, ότι θα τα επιβραβεύσουμε γι΄ αυτό, με μια λιχουδιά, ένα χάδι, ένα παιχνίδι, μια βόλτα κ.λ.π.

Αλήθεια, μήπως και με μας τους ανθρώπους το ίδιο δεν ισχύει;
Όταν μας επαινούν με οποιονδήποτε τρόπο, αντί να μας επιπλήττουν και να μας τιμωρούν, δε βγάζουμε πάντα τον καλύτερο εαυτό μας;
Η θετική προσέγγιση, φέρνει πάντα θετικά αποτελέσματα (συμπεριφορές).
Οι περισσότεροι αγαπούν τα ζώα τους (όπως και οι γονείς, όταν τιμωρούν τα παιδιά, για το «καλό τους»), αλλά μη ξέροντας τον τρόπο να τα διδάξουν, κάνουν τη ζωή τους δύσκολη!

Ελπίζοντας, ότι οι άνθρωποι ενημερώνονται όλο και πιο πολύ, θέλω να πιστεύω, ότι θα έλθει μια μέρα, που θα βρουν τον τρόπο μέσα από τη γνώση, να συνταξιδεύουν στη ζωή με τα φιλαράκια μας, τα ζώα , με ένα τρόπο μαγικό!
Να βρουν την «αρμονική συμβίωση», όπως λέει και ο Γ. Αραχωβίτης στο βιβλίο του!

Νιώθω περήφανη, γιατί ασκώντας αυτό το «λειτούργημα» κατ’ εμένα, θα έχω βάλει κι εγώ ένα λιθαράκι, για να χτίσουμε σωστές σχέσεις με όλους όσους αγαπάμε!
(Είτε άνθρωποι, είτε ζώα είναι αυτοί!)….»

Ελένη Κασπίρη

Μπορεί βέβαια, να συμβεί και το αντίθετο! Δηλαδή, ο δικός μας φιλικότατος ελεύθερος σκύλος, να τρέξει μόλις δει άλλο σκύλο για να παίξει. Ο άλλος σκύλος όμως, μπορεί να μην είναι φιλικός και να τον δαγκώσει.
Το γλυκύτατο και παιχνιδιάρικο Λαμπραντόρ, βρέθηκε με κομμένο αυτί, όταν είδε ένα φιλαράκι του (εκείνο ήταν σε λουρί) και έτρεξε χαρούμενο για να παίξει μαζί του.